Featured image of post Megújulnak a Szárnysegéd adószámla egyenleg- és hiányzó bevallások összesítői

Megújulnak a Szárnysegéd adószámla egyenleg- és hiányzó bevallások összesítői

Az összesítők kapnak pár újdonságot és rugalmasabbá válnak.

Azon felhasználóink, akik már régebb óta használják a Szárnysegédet, az ÜPO modulban találkozhattak az adószámla áttekintő valamint hiányzó bevallások nevű alfunkciókkal, melyek segítségével az ÜPO-ról közvetlenül nyerhettek ki áttekintőket partnereik adószámla egyenlegeiről vagy éppen hiányzó bevallásairól.

A szolgáltatás bár sokaknak megfelelő volt, nagy képet látva néhány hátulütőjét is elcsíptük:

  • egyszerre csak egy KAÜ alatt lehetett lekérdezni a vonatkozó információkat
  • nem lehetett kiválasztani egy maréknyi partnert és csak róluk kérni információt (tehát vagy mindent megkapott a felhasználó, vagy semmit)

A lekérdezési módszerben akadtak hibák is: kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy egyes felhasználóinknál nem működött a funkció. Itt a hibák kezelését kellett kicsit újragondolnunk.

A fentiek kapcsán vakargattuk a fejünket és valami olyat szerettünk volna a kezetekbe adni, ahol a Szárnysegéd:

  • nem csak egy, hanem több KAÜ fiókon átívelően is össze tudja szedni ezeket az értékes adatokat
  • lehetőséget nyújt arra, hogy kiválogathassuk partnereinket akik adataira kíváncsiak vagyunk (pl. az összes vagy csak néhányuk)
  • elkülöníti azokat akikkel “dolgunk van”

Előhúztunk tollat, papagájt, ötleteltünk és hánytuk-vetettük, hogyan is lesz ez jó aminek az eredménye az lett, hogy itt van velünk:

Az új egyenleg összesítő

Az egyenleg összesítőben lehetőség van minden vagy csak néhány partner kiválasztására

Az új adószámla egyenleg összesítő felülete megpróbált hasonló maradni a már meglévő ám hamarosan kivezetésre kerülő adószámla áttekintő funkciójával. A lényegi változás, hogy a bal oldali listában ún. Partner + KAÜ párokat látunk (ezekről később ejtünk szót) amelyek közül kiválasztható az összes, vagy adott esetben csak néhány. Az egyes listaelemek kiválasztása után utasíthatjuk a Szárnysegédet, hogy kezdje meg az adatok letöltését.

Nézd meg a fenti ábrát és vedd észre:

  • a bal oldali listában a Teszt Elek és Nagy Péter KAÜ fiókok is jelen vannak! A fenti példában csak Teszt Elek partnereit választottuk ki de megtehettük volna, hogy minden listaelemet kijelölünk és így indítjuk a lekérdezést.
  • a jobb oldali panelen látható az egyes partnereink aktuális egyenlege
  • az egyes eredménykártyák jobb szélén található ikonra kattintva az ÜPO adószámla lekérdező oldalára navigálhatunk

Az új hiányzó bevallás összesítő

Az hiányzó bevallás összesítő működése megegyezik az egyenleg összesítővel

Nem lesz nehéz dolgunk az új hiányzó bevallás összesítővel sem, hiszen ennek működtetése megegyezik az egyenleg összesítővel. A bal oldali listában kiválasztjuk a kívánt partnereket, kattintunk egyet és a reggeli (vagy délutáni) kávé után kiértékeljük az eredményeket.

Amit érdemes észrevenni:

  • a bal oldali listában ugyanazok az elemek szerepelnek, mint az egyenleg összesítőnél
  • szintén kiválasztható minden vagy csak akár néhány partner
  • a jobb oldali panelen az adott példában a lekérdezés nem hozott olyan eredményt ahol hiányzó bevallás lett volna
  • az egyes eredménykártyák jobb szélén található ikonra kattintva az ÜPO hiányzó bevallások oldalára navigálhatunk

A lekérdezések lelke: a Partner + KAÜ párok

Ahhoz, hogy az egyenleg összesítőt és a hiányzó bevallás összesítőt működtetni tudjuk, először el kell töltenünk egy kis időt némi konfigurációval. A jó hír, hogy ennek a komplexitása a vasárnap délelőtti pogácsaszaggatással vetekszik (vagy annál jelentősen könnyebb).

Miről van szó, miért kell ez?

A Szárnysegéd a felvitt KAÜ fiókokat és a Partnereket külön, egymástól függetlenül kezeli, nincsen közöttük kapcsolat. Az ÜPO-ra belépve viszont tudnia kell, hogy ott kiket keressen ennél fogva szükséges a párok létrehozása. Ha most a szemöldököd ráncolod ne aggódj, máris meg fogod érteni.

Lássunk egy példát, hogyan kell a párokat létrehoznod!

Tételezzük fel, hogy korábban felvittél 2 KAÜ fiókot és 8 partnert. A Szárnysegéd ezekről még nem tudja, hogy melyik melyikhez tartozik. Az alábbi képernyő a párok összeállítása fülön csalogatható elő, itt kell kicsit bűvészkedned. A képernyőképre mellékeltünk egy szeletet az ÜPO-ból is, ezt mindenki jól ismeri. Vedd észre, hogy Teszt Elekkel léptünk be, ahol két meghatalmazottunk van: az Emberekkel Consulting és a Sivatagi Róka Móka Kft (természetesen ezek fiktív adatok). A Szárnysegédbe ezeket kell “lemásolnod”.

A párokat az alapján kell kialakítsd ahogyan az ÜPO-ban is eléred adózóid

Ennyi az egész! Az egyenleg összesítő és hiányzó bevallás összesítő oldalakon a listád most már nem lesz üres, ezeket a párokat használhatod a lekérdezések indítására.

Javaslatok az esetleges hibák kiküszöbölésére

Mivel a harmadik féltől származó oldalak automatizálásakor nincs ráhatásunk az oldalak működésére olykor előfordulhatnak hibák. Mielőtt feleslegesen bosszankodnánk, gondoljunk csak a legkézenfekvőbb esetekre!

  • megváltozott-e a valamelyik KAÜ felhasználónév/jelszó? (ezeket naprakészen tartani a felhasználó feladata)
  • gyengélkedik-e éppen a KAÜ/ÜPO (amikor a szolgáltatások akadoznak, sajnos a Szárnysegéd sem tud csodát tenni)
  • ökölszabályként nézzük meg “manuálisan” is, hogy elérhető-e a kívánt információ!
  • ha nem tudunk megbirkózni a hibákkal kérjünk bátran segítséget a Facebook-on vagy email-ben ([email protected])!

Az adataid a te kezedben maradnak

Más szolgáltatásokkal ellentétben mi továbbra sem tároljuk KAÜ felhasználóid és partner adataid felhős adatbázisokban. Meggyőződésünk, hogy ezek olyan kényes és szenzitív információk melyeknek a te számítógépeden kell maradnia. A Szárnysegéd egy keretprogram, ami a te számítógépeden dolgozik.

Töltsd le és próbáld ki még ma!

A Szárnysegéd honlapján e-mail címed megadásával tudsz hozzálátni. Az adatok felvitele egyszerű és gyorsan megvan, nincsenek bonyolult beállítások.

Mondd el véleményed a Facebook csoportunkban vagy email-en az [email protected] címen!

Böngésző Automatizálás Könyvelőknek