Featured image of post Így csökkentheted virtuálisan nullára az önkormányzati adófolyószámlák letöltésére szánt értékes időd

Így csökkentheted virtuálisan nullára az önkormányzati adófolyószámlák letöltésére szánt értékes időd

A Szárnysegéd visszautasíthatatlan alternatívát kínál az e-Önkormányzat portálon elérhető önkormányzati adófolyószámlák kényelmes, csoportos, automatizált letöltéséhez.

Időről-időre szemben találjuk magunkat azzal a ténnyel, hogy át kell fussuk ügyfeleink önkormányzati adófolyószámláit. Ezen dokumentumok beszerzése ma az e-Önkormányzat portálon (továbbiakban portál) keresztül valósul meg ami egy-két dokumentum esetén még nem túlságosan számottevő időbefektetés, de amint növekszik ügyfeleink száma velük együtt a letöltésre váró dokumentumok mennyisége is hízik, nem beszélve az ezek letöltésével eltöltött értékes időről.

Vegyünk egy példát. Ha 30 ügyfelünk adófolyószámláját kell letöltsük és darabonként 3 perccel számolunk (megnyitjuk a portált, belépünk, szerepkört váltunk, önkormányzatot keresgélünk, stb) általános iskolás matekkal is könnyen kijön, hogy ez bizony másfél óra! Lett-e volna más elintéznivalónk ebben a másfél órában? Valószínűleg igen, de ha valaki gyors és 2 perccel számolunk az is egy óra és ez is rettentően sok egy “szellemi jelenlétet” gyakorlatilag nem megkívánó feladatért.

30 ügyfél önkormányzati adófolyószámla lekérdezésével töltött idő már drasztikusan csökkenthető

Ezek letöltögetését így esetleg egy gyakornokra bízzuk, vagy elosztjuk az irodában egymás között de ha egyedül dolgozunk akkor nincs kibúvó, neki kell veselkedni. Unalmas és őrült pazarlása ez az időnknek.

A fenti diagram egy kicsit csalóka lehet mert azt állítja, hogy példánkban a PDF-ek összehalászása hirtelen 90 percről 1 percre csökken, ami természetesen csak virtuálisan igaz. Vegyük észre, hogy a diagram a fájlok letöltésére fordított effektív munkavégzéssel töltött időt ábrázolja. Ez azt jelenti, hogy amíg “kézzel” a klasszikus módon töltögetjük le ezeket a dokumentumokat nem tudunk mással foglalkozni, ellenben ha rábízzuk a feladatot egy robotra, azonnal “felszabadulunk” és máris csatornázhatjuk az így nyert időnket értéket teremtő munkába, bevásárlásra, családra vagy akár egy jó kávéra a kollégákkal.

Az önkormányzati adófolyószámlák letöltése automatizálható.

Ahelyett, hogy minden egyes alkalommal mi magunk lépkednénk végig a fent említett folyamaton, rábízhatjuk ezt a Szárnysegédre is (a program telepítéséről szóló cikkünket itt olvashatod).

A dolog lényege, hogy az egyszer összeállított ún. folyamatokból a letöltési sort bármikor elindíthatjuk, a Szárnysegéd pedig elvégzi helyettünk a “piszkos” munkát. Letölti az adófolyószámla PDF-eket úgy, hogy közben a portált nem is láttuk.

Böngésző Automatizálás Könyvelőknek

A példában 10 létrehozott folyamatból 5-öt jelöltünk ki

Egy kis konfigurációra szükség van, de nem tart órákig és egyszerű mint a faék.

Mielőtt hozzáfognánk az egyes adófolyószámlák letöltéséhez, össze kell állítanunk pár ún. folyamatot, hiszen a Szárnysegédnek tudnia kell honnan, mit és hová próbáljon meg összegyűjteni. Egy folyamat egy egységet képez. Tartalmazza többek közt magát az ügyfélkaput amivel az oldalra belépnénk, egy önkormányzat nevét illetve partnerünk adószámát. Aki a szakmában dolgozik, érteni fogja ezek összeállítását, sőt az első néhány alkalommal érdemes a programban található magyarázó szövegeknél is megállni, hiszen ezek adnak útbaigazítást a használatot illetően.

A folyamatok összeállítására két lehetőség áll rendelkezésünkre:

- a programban található felhasználói felület segítségével
- külső forrásból egy előre megkomponált táblázat (CSV fájl) segítségével

Már egy darab felvett folyamat is elegendő ahhoz, hogy kipróbáljuk az automatizált letöltést!

A folyamatok létrehozása után indíthatjuk is a csoportos letöltést és főzhetjük a kávét.

A Szárnysegéd adófolyószámlák letöltése fülön már csak ki kell válasszunk néhány újonnan létrehozott folyamatot (vagy akár mindet) és indíthatjuk is a letöltési sort. A fájlok egy előre megjelölt munkakönyvtárba töltődnek majd le — természetesen nem azonnal, de ekkor nekünk már nem kell a portál felett ülnünk, minden automatikusan történik.

Az eredmény egy mappa lesz, ahol sorban sorakoznak majd a PDF fájlok, jelen példánkban 5 darab PDF

A Szárnysegéd más hasznos funkciókkal is kecsegtet!

Más esetekben is érdemes lehet kéznél tartanod a Szárnysegédet. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány előfizetőink által közkedvelt funkció:

  • tömbösítve listázza az ÜPO-ról elérhető adófolyószámlákat és hiányzó bevallásokat így nem kell egyesével végignézned ezeket
  • az e-Önkormányzat oldalon a belépést követően automatikusan önkormányzatot és szerepkört is vált
  • több ügyfélkaput is támogat
  • felveheted valamennyi partnered így nem kell adószámaikat fejből fújnod
  • számos portálra való bejelentkezésben segít
  • a tárhelyen bármelyik cégkapudra bejelentkezik
  • száműzi a “süti törlést”

Spórolj meg időt és fejfájást — szerezd be ma a Szárnysegédet valamint csatlakozz Facebook csoportunkhoz vagy kérdéseid esetén érdeklődj email-ben az [email protected] címen!

Böngésző Automatizálás Könyvelőknek